На 30 юли 2024 г. в София се отбеляза Деня на възкачването на престола (наричан за по кратко Денят на трона) на крал Мохамед VI. През настоящата година се навършиха 25 години от неговото управление. Крал Мохамед VI е отличаван като голям реформатор, насочващ Мароко към пътя на модернизация и просперитет. По този повод посолството на Кралство Мароко организира специално събитие за ознаменуване на този важен ден.
Ученици от Френската гимназия участваха, по покана на Н. Пр. г-жа Закия ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България, в културната програма на празника, представена в тържествената зала на УАСГ. Участието на учениците в празника се вписва в многогодишното сътрудничество и приятелство между посолството на Кралство Мароко в България и 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“,  за което изключителен принос има нашата колега Вяра Любенова, главен учител по френски език и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.
Учениците представиха ориенталски танц в изпълнение на Лора Рачева (10 клас) и се включиха в дефилето на марокански национални костюми. Това беше прекрасна възможност за всички гости и за мароканската общност в България да се запознаят с културата и традициите на Мароко.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.